Hongersnood in Afrika

Scroll

Deze zomer bedreigde hongersnood grote delen van Oost-Afrika en Jemen. ZOA kwam in Ethiopië en Zuid-Sudan in actie om de hongerende bevolking te helpen. 

Soms lijkt er geen einde aan te komen, alle natuurrampen en conflicten wereldwijd. Overstromingen in Azië, cyclonen in het Caribisch gebied en dan was er afgelopen jaar ook nog de grote droogte en hongersnood in grote delen van Afrika en Jemen. ZOA probeert zoveel mogelijk mensen te helpen waar we ter plaatse de juiste hulp kunnen bieden en hoewel het soms hopeloos lijkt, kunnen we toch een groot verschil maken in het leven van getroffen mensen in deze gebieden.

De reacties en giften naar aanleiding van onze oproep begin dit jaar, met betrekking tot de hongersnood in Afrika en Jemen, waren overweldigend. Daarom nemen we u graag mee in het fantastische werk van onze teams in Ethiopië en Zuid-Sudan.

Zuid-Sudan

In Zuid-Sudan deelden we voedselpakketten uit aan 2,000 huishoudens in Pibor, Gumuruk en Lekwangole (Boma, Zuid-Sudan). In deze pakketten zat maisbloem, bonen en olie. Naast deze voedselpakketten deelden we aan 1,400 huishoudens ook zaden en gereedschap uit om zo snel mogelijk weer in hun eigen onderhoud te voorzien (de andere 600 huishoudens werden hier al mee ondersteund door ZOA in een ander programma). Elk van deze 1,400 huishoudens ontving:

  • 2 kilo maiszaad
  • 2 kilo sorghum zaad
  • 1 kilo zwartogen bonen
  • 2 kilo groentezaden
  • 2 schoffels
  • 1 hark
  • 1 panga (soort machete)

Ook in 2018 blijven we werken aan tekenen van hoop, onder andere in Zuid-Sudan. Help jij mee dit mogelijk te maken?

Ethiopië

In Dollo Ado, Ethiopië, hebben we het volgende kunnen bereiken:
30,000 liter water verspreid onder de door droogte getroffen bevolking
– Aan 320 huishoudens chemicaliën voor waterzuivering uitgedeeld (in totaal 57,600 zakjes)
– Aan 320 huishoudens jerrycans uitgedeeld
43,117 kilo veevoer aan 1012 huishoudens uitgedeeld (hiermee is het vee in leven gehouden, de belangrijkste bron van bestaan in dit gebied).
80,414 stuks vee van 11,200 huishoudens zijn behandeld tegen ziekten (hiermee is het vee in leven gehouden, de belangrijkste bron van bestaan in dit gebied).
– 50 huishoudens zijn ondersteund met ezelkarren en watercontainers voor de opslag en het vervoer van water over lange afstanden.

Daarnaast heeft ZOA zogenaamde ‘water management’- en ‘veevoer distributie’ comités opgezet om de distributie van water en veevoer veilig en eerlijk te laten verlopen. Tot slot krijgen de getroffen gemeenschappen ook instructies voor het gebruik van chemicaliën om water te zuiveren.

Door de mooie inkomsten hebben we onlangs een tweede project kunnen starten in dit gebied dat zich meer richt op herstel op lange termijn. We proberen mensen weerbaar te maken om in de toekomst beter met droogte om te gaan. Daarom zijn we momenteel bezig met het repareren van bestaande, en de bouw van nieuwe birka’s (dit zijn grote wateropvangsystemen) in dit gebied. Daarnaast trainen we mensen om deze birka’s te onderhouden en delen we hygiëne kits uit waar o.a. jerrycans en zeep in zitten.

Ook in 2018 blijven we werken aan tekenen van hoop, onder andere in Ethiopië. Help jij mee dit mogelijk te maken?

Tags: / Category: 2017

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *