Missie rond Mosul

Scroll

In oktober 2016 startte in Irak het offensief tegen IS en begon de bevrijding van Mosul. Duizenden mensen ontvluchtten halsoverkop de stad voor de gevechten en kwamen in het gebied rond Mosul terecht. In de maanden die volgden, waren we in het gebied aanwezig en konden we talloze mensen helpen.

Als ons team in Irak naar de omgeving van Mosul gaat, zien de collega’s met eigen ogen welke ravage IS achterliet. Mensen zijn gevlucht en terecht gekomen in kapotgeschoten huizen en leegstaande gebouwen.

Voordat de grote vluchtelingenstroom op gang kwam, begonnen we met de voorbereidingen voor onze hulp aan de ontheemden uit Mosul. Belangrijke voorwaarden waren dat de hulppakketten zouden voldoen aan de vraag van de ontheemden, dat we grote hoeveelheden konden verspreiden en dat de kwaliteit van de goederen goed was.

Om erachter te komen wat de mensen nu precies nodig hadden, zijn we naar diverse locaties geweest waar de ontheemden verbleven. Hier interviewden we de leiders van gemeenschappen en bespraken we hoe we eventuele distributies konden gaan plannen. In plaats van het uitdelen van een compleet hulppakket van voedsel, huishoudgoederen en kits voor het repareren en bouwen van plekken waar de mensen konden verblijven, besloten we om echt per plek te kijken wat de hoogste nood was en mensen dan zo goed mogelijk konden helpen. Zo zouden we nog meer mensen kunnen bereiken.

Gerard Hooiveld is de eerste maanden van dit jaar verantwoordelijk voor de missie rond Mosul. Eenmaal terug uit Irak, vertelt hij in een indrukwekkend verhaal over zijn ervaringen.

De distributies en andere acties verlopen succesvol. Wat we bereikten:

  • 18,470 families werden geholpen aan schoon drinkwater (water trucking)
  • 4,947 families ontvingen een voedselpakket voor 30 dagen
  • 1,740 families ontvingen een pakket voor onderdak (o.a. dekzeil, hout, tape, spijkers, touw, hamer, zaag)
  • 1,240 families ontvingen overige noodzakelijke items (o.a. matrassen, dekens, kerosine en heaters).
  • 806 families ontvingen een geldbijdrage zodat zij zelf konden voorzien in de grootste noden.
  • 70 families ontvingen water filters en –koelers.

Om bovenstaande items naar de ontheemden te krijgen, waren 66 vrachtwagens nodig. 33 van die vrachtwagens waren 25 ton-trucks en 30 vrachtwagens waren kleiner, die konden 3 ton vervoeren.
Het totale gewicht van de distributies was 192 ton. Om de distributies mogelijk te maken, konden we 450 man een dag laten werken. In totaal werden er 94.500 items verspreid door het ZOA-personeel.

Ook in 2018 blijven we werken aan tekenen van hoop, onder andere in Irak. Help jij mee dit mogelijk te maken?

Tags: / Category: 2017

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *