Noodhulp tijdens oorlog in Jemen

Scroll

Voor de bevolking van Jemen was 2017 een rampjaar. De slepende oorlog in het land zorgde voor nijpende voedseltekorten, grote vluchtelingenstromen en de uitbraak van cholera en andere ziekten. Miljoenen mensen werden getroffen. ZOA had in Jemen dan ook de handen vol om levens te redden. We deelden voedselpakketten, schoon drinkwater en hygiënepakketten uit en leerden de inwoners van het land hoe ze zelf konden overleven.

Door de steeds terugkerende gevechten slaan de inwoners van Jemen steeds weer op de vlucht. Ze komen terecht op verlaten plekken, waar ze een nieuw leven moeten opbouwen. Omdat Jemen een van de droogste landen ter wereld is, is het heel moeilijk om schoon drinkwater te krijgen.

Alsof de oorlog nog niet genoeg ellende veroorzaakt, breekt er begin 2017 ook nog een cholera-epidemie uit. Miljoenen mensen worden hierdoor bedreigt en velen sterven. Voor veel mensen is het onmogelijk om schoon drinkwater te krijgen. Water uit flessen is voor hen te duur en noodgedwongen drinken ze uit onzuivere plassen, waar ook de dieren uit drinken.

 

ZOA bouwt daarom waterbekken, zodat mensen regenwater op kunnen vangen. Ook delen we waterfilters uit, zodat de mensen het opgevangen water kunnen zuiveren. Daarnaast geven we voorlichting, zodat de mensen weten hoe ze cholera kunnen voorkomen en bestrijden. Dat is belangrijk om een nog grotere ramp te voorkomen!

De situatie wordt steeds nijpender. In de zomer van 2017 breekt er officieel een hongersnood uit in het land. ZOA komt in actie en bestrijdt honger en gebrek aan water door met trucks water te distribueren naar verschillende dorpen en plekken in het land. Inmiddels hebben we naar dertien verschillende plekken water gedistribueerd en helpen we dagelijks 5490 mensen aan schoon drinkwater. Inmiddels hebben we meer dan 6 miljoen liter schoon drinkwater kunnen distribueren! Daarnaast geven we ruim 750 families elke maand een voedselpakket.

In november 2017 laait de strijd in Jemen op. Onze collega’s komen vast te zitten in hun huizen en de hulp wordt volledig stilgelegd. Corine Verdoold legt bij Groot Nieuws Radio uit hoe heftig de situatie is. Ook legt ze uit dat we zo snel mogelijk weer verder gaan met onze projecten. In december worden de bombardementen iets minder en kunnen we onze werkzaamheden hervatten.

Wat konden we met uw hulp doen?

Naar aanleiding van onze campagne in 2017 konden we een project opstarten om voedsel en schoon drinkwater uit te delen. Tot nu toe hebben we met dit project het volgende kunnen bereiken:

  • 760 families (3,835 mensen) voorzien van voedselpakketten (bloem, rijst, olie, bonen, zout en suiker).
  • 5,490 mensen voorzien van schoon drinkwater, in totaal maar liefst 6,240.000 liter water!

Hoewel dit mooie resultaten zijn, blijft ZOA ook in 2018 onverminderd actief in Jemen om hulp te bieden aan de meest kwetsbaren. Help jij mee dit mogelijk te maken?

Tags: / Category: 2017

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *